Plettum Review – Afvalbak voor plastic afval

Home Review Plettum Review – Afvalbak voor plastic afval

Plettum Review – Afvalbak voor plastic afval

Afvalcontainer.nl heeft de Plettum afvalbak getest

Plastic afval scheiden van het restafval brengt een ergernis met zich mee. De afvalzak van plastic afval raakt namelijk zeer snel vol door het volumineuze karakter van kunststof. Uw afvalzak of afvalbak is voor het grootste gedeelte gevuld met lucht. Bijvoorbeeld lucht van lege plastic melkflessen. Dat is nadelig voor u en nadelig voor het transport van het plastic afval. De stijlvolle en milieuverantwoordelijke Plettum afvalbak moet hier verandering in brengen. Wij hebben deze Plettum grondig voor u getest.

plettum-afvalbak-logo

Wat is Plettum?

Wellicht heeft u al eens iets gelezen over de Plettum? Plettum is een cilindervormige RVS afvalbak met een innovatief pletsysteem, bedacht door Jaco van Daalen. Met de Plettum kunt u uw plastic afval pletten en dus comprimeren. Het volume van uw plastic afval neemt hierdoor aanzienlijk af. De Plettum is ontworpen voor het scheiden en pletten van plastic, maar het systeem kan ook worden gebruikt voor andere reststromen.

Hoe werkt Plettum?

De cilindervormige afvalemmer bestaat uit een onderste en een bovenste bus die over elkaar heen kunnen schuiven doormiddel van een veersysteem. De bovenste bus wordt voorzien van een 25 liter afvalzak die om de bak wordt gespannen. Op de bus wordt vervolgens een stevig plastic deksel bevestigd. Hierdoor wordt het plastic afval in de Plettum geworpen. Om nare luchtjes te voorkomen kan het ronde gat afgesloten worden met een dop die tevens voorzien kan worden met geurfilter.

plettum-bovenaf

Om het plastic te pletten wordt de Plettum volledig afgesloten met de dop. Vervolgens wordt de bovenste bus met beide handen naar beneden gedrukt. Hierdoor wordt de inhoud in de afvalzak geplet. Het overtollige lucht wordt uit de afvalzak geperst waardoor het volume van het plastic afval afneemt. Plettum belooft dat er hierdoor twee keer zoveel plastic afval in uw afvalzak past.

Specificaties van de Plettum afvalbak

De Plettum heeft onder andere de volgende specificaties:

 • Geborsteld RVS behuizing
 • Inhoud van 25 liter
 • Gewicht van 9 kilogram
 • Capaciteit van 60 liter afval
 • Inwerp opening van 18 cm
 • Hoogte van 80 cm en doorsnede van 31 cm

Onze ervaring met Plettum

Wij hebben de Plettum een week lang getest. Bij de Plettum ontvingen wij een korte handleiding, een rol Plettum afvalzakken (20 stuks) en een geurfilter.
meegeleverd-bij-plettum
Plettum is vrij groot
De Plettum is groter dan verwacht. Maar door het slanke design oogt de afvalbak stijlvol. De opvallende lengte van de Plettum is ook nodig om het plastic afval uiteindelijk goed te kunnen pletten.

Bouwkwaliteit
De Plettum voelt als een solide en stevige afvalbak. Dit komt door het gebruik van geborsteld RVS en hard plastic. De afvalemmer staat stevig op de grond en geeft een degelijke indruk.

De installatie
Voordat de Plettum gebruikt kan worden moet er een afvalzak in de bovenste bus geplaatst worden. Hiervoor moet de hard plastic deksel van de bovenste bus verwijderd worden. Door de deksel wat te kantelen en de gehele afvalbak op te tillen komt de deksel los van de bovenste bus. Het plaatsen van de afvalzak gaf echter wat problemen. De afvalzak moet om de ring van de bus gespannen worden, maar de opening van de afvalzak leek te krap voor de ring. Door de opening van de zak eigenhandig wat ruimer te trekken kon de zak nu wel om de bus gespannen worden. Na het plaatsen van de afvalzak wordt de bus weer afgesloten met de plastic deksel. De deksel zit nu wel een stuk strakker om de bus bevestigd, waardoor verwijdering van de deksel wat lastiger wordt.

Plastic afval in de plettum werpen
De Plettum heeft een cirkelvormige opening met een diameter van 18 cm. Het meest gebruikelijke kunststof afval zoals plastic flessen, plastic bakjes en kunststof folie kan met gemak door het gat geworpen worden. Het is prettig dat de Plettum kan worden afgesloten met de plastic dop. De dop kan extra worden vergrendeld door de dop een kleine slag te draaien in de ring.

Plastic pletten
Wij hebben een volle zak met plastic afval in de Plettum geworpen. Met een neerwaartse beweging wordt het kunststof afval geplet in de Plettum. Het is geheel afhankelijk van de inhoud hoe gemakkelijk het pletten zal gaan. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat plastic flessen geen dop bevatten. Anders kan de lucht niet uit de fles geperst worden.

Geurfilter
Het is aan te raden om de meegeleverde geurfilter te gebruiken in de dop. Aangezien lucht uit de afvalzak direct naar boven geblazen wordt tijdens het pletten. De bovenste bus veert automatisch terug naar boven na het Pletten. Onze plastic zak is aanzienlijk in volume geslonken.

Voordelen van Plettum

 • Solide en degelijke bouw
 • Verkrijgbaar in diverse kleuren
 • Duurzame manier van afval scheiden
 • Plettum comprimeert uw plastic afval
 • Geen losse plastic zakken meer in de keuken

Nadelen van Plettum

 • De Plettum is niet gemakkelijk te verplaatsen
 • Meegeleverde afvalzakken leken niet te passen
 • De plastic deksel laat wat lastig los van de bovenste bus
 • Geurfilter is noodzakelijk om nare luchtjes te maskeren
 • Hard plastic laat zich lastiger pletten dan bijvoorbeeld folie

Conclusie

De Plettum is een eenvoudige, opgeruimde en duurzame manier om uw plastic afval te scheiden van het restafval. De afvalemmer heeft een mooi design en voelt solide aan. De kleine minpuntjes die wij tegenkwamen met de afvalzak en plastic deksel zullen een kwestie van gewenning zijn.

6 Reacties op “Plettum Review – Afvalbak voor plastic afval

 1. Wij hebben de plettum onlangs gekocht en ik beschouw het als de grootste miskoop van de afgelopen tien jaar. Veel te duur in verhouding tot de functionaliteit. De bijbehorende zakken zijn VEEL te klein en het pletten kun je in de praktijk net zo goed zelf. Het probleem is namelijk dat na het pletten, als de deksel weer omhoog schuift, krijgt het afval weer lucht en veert het weer nagenoeg in het oude volume terug. Betere tip: plastic flessen altijd eerst dop eraf, dan platdrukken en dop er weer op (dan kan hij niet meer “opblazen”).

  1. Hallo Claudia,

   Bedankt voor je review; jammer van de 190 euro!

   Ikzelf stond op het punt er een te kopen (innovatieve producten verdienen een kans), maar na lezing van jouw ervaringen ga ik toch nog meer eens verder kijken HI!

   Met de vriendelijke groeten,

   Jan

 2. Prima bak, doet simpel waar het product voor bedoeld is: pletten van plastic.
  Staat beter in mijn keuken dan de plastic zakjes aan mijn keukendeurtje.

 3. Wie voldoende ruimte heeft voor zijn kliko voor het plastic afval en bijkeuken of aangebouwde schuur/garage heeft doet er goed aan de kliko daar te zetten. Eventueel plastic flessen leegdrukken en dop erop/melkpakken opvouwen bakjes in elkaar schuiven ed. Zodat er zo min ogelijk ruimte wordt ingenomen.

 4. ziet er mooi uit, pletten valt n beetje tegen, maar t ergste is dat ik onmogelijk de deksel eraf kan krijgen. moest twee buurmannen vragen om me te helpen en ook die hadden er grote moeite mee. sindsdien staat hij al jaren (ik kocht hem jaren geleden) doelloos in de schuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *