Hoe werkt oud papier recycling?

Home Afval scheiden Hoe werkt oud papier recycling?

Hoe werkt oud papier recycling?

De kringloop van papier en karton

Stichting PRN beschrijft in zeven stappen welke weg oudpapier moet afleggen, voordat het papier weer bruikbaar is. Bijvoorbeeld als krant of tijdschrift.

oud-papier-productieproces

Hieronder kunt u een korte samenvatting lezen van de inhoud van het document:

Papier gebruiken

Iedere Nederlander gebruikt ongeveer 115 kilogram papier en karton per jaar. Dat is ruim 1.900.000 ton. Bedrijven gebruiken per jaar ruim 1.500.000 ton.

Oud papier in papierbak

Van deze 115 kilogram belandt 75 kilogram oudpapier per jaar in de papierbak. Dit wordt netjes gescheiden van het restafval. Bedrijven en huishoudens zorgen zo voor 2.760.000 ton gescheiden oud papier.

Oud papier ophalen

De inzameling van het papier wordt voor huishoudens verzorgd door gemeenten, verenigingen, scholen of kerken. Bedrijven die papier scheiden schakelen zelf een recyclingbedrijf in voor de inzameling van het oudpapier.

Bekijk bedrijfsmatige papier recycling

Oudpapier reinigen

Het ingezamelde papier wordt gereinigd. Papiervreemde stoffen worden verwijderd. Het papier wordt gesorteerd op kwaliteit en geperst tot balen. Deze worden getransporteerd naar papier- en kartonfabrieken in binnen- en buitenland. Hier wordt het oud papier opgelost in water totdat er een pulp ontstaat. Vervuiling zoals nietjes en inkt worden verwijderd door zeeftechnieken. Uiteindelijk blijft er een papierpulp over.

oud-papier-reinigen

Van pulp naar nieuw papier

Papierpulp bestaat voor 99% uit water, de rest is papiervezel. De pulp wordt over de breedte verdeeld op een zeef, zodat het water gescheiden kan worden van de papiervezels. Hierdoor wordt er papier gevormd, doordat de papiervezels zich nu aan elkaar kunnen hechten.

Papier persen en drogen

Het luchtdroge papier wordt vervolgens tussen twee walsen geperst. Het papier wordt tijdens dit proces verder gedroogd totdat al het water uit het papier is verdwenen. Vervolgens wordt het papier op rollen gerold van circa 25 ton.

rol-oud-papier

Papier snijden en bedrukken

Nadat het papier gesneden is kan het papier bijvoorbeeld bedrukt worden. Het oud papier kan naar gelang van kwaliteit gebruikt worden voor kranten, tijdschriften of bijvoorbeeld voor hygiëne papier. Zoals tissues.

In totaal kan een papiervezel maximaal zeven keer worden hergebruikt.

Ook handig

Bron: PRN

5 Reacties op “Hoe werkt oud papier recycling?

  1. Kan ik b.v drink carton pakken en het zilver papier van elkaar scheiden door het in water vloeibaar te maken.
    Ik wil in Azië dit project uit proberen.

  2. “In totaal kan een papiervezel maximaal zeven keer worden hergebruikt”
    Hoe kan papier dat reeds zeven keer opnieuw gebruikt is geweest worden gescheiden van papier dat minder vaak is gerecycled?

    1. Beste Julien, goede vraag. Oud papier wordt bij recycling verpulpd en gereinigd. Aan de papierbrei worden weer verse houtvezels toegevoegd om de kwaliteit te verbeteren. Aan de hand van de papierbrei wordt bepaald wat de kwaliteit is van het materiaal. Het meeste oud papier wordt daarom gebruikt voor lagere kwaliteit papier, zoals kranten of folders. Het kan uiteindelijk ook gebruikt worden voor de productie van karton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *