Container Vergunning

Shares

Home Container huren Container Vergunning

Moet u wel of geen vergunning aanvragen?

Mag u uw container plaatsen zonder vergunning? Of heeft u toestemming van uw gemeente nodig om de afvalcontainer te plaatsen? In de meeste gevallen mag u zonder vergunning een container plaatsen als dit op eigen terrein is. Gaat u gebruik maken van de openbare ruimte, vraag dan altijd om toestemming bij uw gemeente.

Wees op tijd met onderzoek doen naar de eventuele noodzaak van een vergunning voor uw afvalcontainer. In de meeste gevallen duurt het verkrijgen van een vergunning één tot twee weken.

Bestel snel een container via Afval.nl

  • Veilig betalen met iDEAL
  • Huurvrij (max. 3 maanden)
  • Container huren in heel Nederland
  • Voor 23:59 besteld, morgen geplaatst
Bekijk prijs op Afval.nl
Bestel eenvoudig uw container

afval-nl


Wanneer heeft u een vergunning nodig?

In regel als u de afvalcontainer plaatst op de openbare weg. In de Algemene plaatselijke verordening staat namelijk dat het niet toegestaan is om een deel van de weg anders te gebruiken dan waar deze voor bedoeld is.

pcs_banner_850x150

Onder weg wordt o.a. verstaan: wegen, trottoir, parkeervakken en fietspaden. Door een vergunning aan te vragen bij uw gemeente vraagt u toestemming om bijvoorbeeld een container te plaatsen. Maar dit geldt ook voor het plaatsen van een steiger, hoogwerker of hijskraan.

afvalcontainer-plaatsen-praxis

Handige tip: Vraag na hoe lang u de container mag plaatsen van uw gemeente.

Boete voor container plaatsen zonder vergunning?

container-huren-bouw-sloopafval

Stel u plaatst een afvalcontainer op een plek waar u eigenlijk een vergunning voor nodig heeft. Wat nu? Dan loopt u het risico om een boete te krijgen. Dit kan zowel een boete zijn in de vorm van een naheffing van uw gemeente, of een boete van de politie.

Bij een overtreding dient de container verplaatst te worden. Hierbij komen ook extra kosten omdat het containerbedrijf naar u toe moet komen om de container te verplaatsen.


Container plaatsen in de stad zoals Amsterdam

Wilt u een container huren in de stad, zoals in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem of Rotterdam? Dan is de kans groot dat u uw container op een openbare plaats moet plaatsen, zoals een parkeerplaats of stoep.

Als u bijvoorbeeld een afvalcontainer wilt plaatsen in Amsterdam dient u hiervoor toestemming te vragen bij de Gemeente Amsterdam. U heeft namelijk toestemming nodig om een ‘object’ te mogen plaatsen op een openbare plaats.

Een melding maken is in de meeste gevallen voldoende, deze kunt u maken tot 5 minuten van te voren en is gratis.

container-huren-amsterdam-plaatsen-vergunning
Foto: Pontobouwservice.nl

Maar let op bij eventuele afkeur, dan dient u een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van de container. Deze vergunning kost bij de Gemeente Amsterdam € 100,-, ook wanneer de omgeving niet verstrekt wordt. Het verstrekken van de vergunning duurt ongeveer een week, dus wees er tijdig bij met aanvragen.

Bekijk goed de gemeentewebsite van uw gemeente, of bezoek het gemeenteloket om te vragen of u een vergunning dient aan te vragen voor het plaatsen van uw vuilcontainer.


Container plaatsen op eigen terrein: oprit of tuin

Gaat u thuis klussen, verbouwen of renoveren? Dan komt er waarschijnlijk een afvalcontainer bij u voor de deur te staan.

Heeft u een oprit? Dan is dat een goede plek om de vuilcontainer te plaatsen. Uw oprit is eigen terrein dus u hoeft hier geen vergunning of toestemming voor aan te vragen bij uw gemeente. Let er wel op dat de afvalcontainer mogelijk schade kan aanbrengen aan uw oprit, zoals aan de tegels of dat er verzakkingen ontstaan door de vrachtwagen.

Controleer ook goed het formaat van de container. Zo weet u of de afvalcontainer op uw oprit past.

Heeft u geen oprit, of wilt u liever geen container op uw oprit plaatsen? Dan kan de container ook geplaatst worden in uw voor- of achtertuin. Ook dit behoort onder eigen terrein. Vooral bij tuinrenovaties is het handig als de afvalcontainer in uw tuin staat. Overleg met het containerbedrijf of zij de container in uw tuin kunnen plaatsen.


Container plaatsen op de openbare weg

Vaak staan bouwafval containers aan de straat. Dit valt onder gemeentegrond en daardoor onder de openbare ruimte. In sommige situaties heeft u dus toestemming of een omgevingsvergunning van uw gemeente nodig.

open-container-langs-de-openbare-weg

Precariobelasting (stoeptax / stoeptaks)

Het kan ook zijn dat er precariobelasting geheven wordt. Wat is precariobelasting? Precario of leges is een heffing die u betaalt aan uw gemeente voor het hebben van een voorwerp dat gebruik maakt van de openbare ruimte, zoals een container of wc-unit.

Dit staat ook wel bekend als de ‘stoeptax of stoeptaks’. Naast precariobelasting kan het ook zijn dat u uw gemeente een waarborgsom moet betalen.

De hoogte van het bedrag dat u moet betalen om een container op de stoep of straat te plaatsen hangt sterk af per gemeente. Bekijk de hoogte van de precariobelasting per gemeente.

In Nijmegen betaalt een inwoner €463, in Noordwijk €447 en in Etten-Leur €415. Maar in andere gemeenten is het plaatsen van een verbouwingscontainer gratis, zoals in Ede, Haren en Terneuzen.

Bekijk hier een lijst met 40 onderzochte gemeenten.


Container plaatsen op parkeerplaats

In de meeste gevallen kunt u zonder vergunning of toestemming een container op een openbaar parkeervak laten plaatsen. Behalve wanneer dit een betaald parkeervak is, een invalide parkeervak of een parkeervak voor vergunningshouders is.

afvalcontainer-plaatsen-swartjes-transport
Container plaatsen door Swartjes Transport

Ons advies is om voor de zekerheid bij uw gemeente na te vragen of u een container op een openbare parkeerplaats mag plaatsen. Let er ook op dat de afvalcontainer niets blokkeert, zoals een inrit of straat.


Container plaatsen op landbouwgrond

Wilt u een afvalcontainer plaatsen op een stuk weiland of andere landbouwgrond? Controleer dan wie de eigenaar is van de grond en of het valt onder gemeentelijke grond. Bij twijfel adviseren wij om navraag te doen bij uw gemeente.


Waar gaat u uw container plaatsen?

En komt uw container te staan op eigen terrein of gemeentelijke grond? Hoe dan ook is het belangrijk dat de bouwcontainer op een veilige plek staat. Veiligheid gaat boven alles.

Bekijk containerbedrijven bij u in de buurt voor het huren van uw container.

pcs_banner_850x150

Door Afvalcontainer.nl/ 11 maart 2023 Shares