Afvalbak voor in de keuken

Home Afval scheiden Afvalbak voor in de keuken

Afvalbak voor in de keuken

Thuis afval scheiden in uw keuken

In de keuken komt dagelijks veel afval vrij. Denk aan lege melkpakken, snijresten van groente en fruit en gebruikte theezakjes of koffiepads. De hele dag door ontstaat er afval. Een goede afvalbak is daarom onmisbaar in uw keuken.

Kies een afvalbak die u helpt bij afval scheiden. Wij adviseren om een of meerdere prullenbakken te plaatsen om uw plastic, blik, gft en restafval te scheiden. Heeft u liever één prullenbak voor afvalscheiding? Kies dan een gescheiden afvalbak voor in de keuken. Dit soort prullenbakken beschikken over twee of drie vakken waarmee u uw afval gescheiden kunt houden.

Soorten keuken prullenbakken

In uw keuken kunt u grofweg kiezen uit vier soorten afvalbakken:

  1. Inbouw prullenbak voor in keukenkastje
  2. Duo afvalbak of trio afvalbak
  3. Prullenbak met 1 vak
  4. Klein prullenbakje voor op het aanrecht

Inbouw prullenbak

Wilt u uw prullenbak uit het zicht houden, kies dan voor een inbouw afvalbak. Deze afvalbakken monteert u in een keukenkastje, meestal wordt het gootsteenkastje gebruikt. Inbouw afvalbakken hebben doorgaans twee of drie vakken voor afvalscheiding. Deze compartimenten zijn of naast elkaar of achter elkaar geplaatst.

inbouw-afvalbak-voor-in-de-keuken-keukenkastjeAfhankelijk van het type inbouw prullenbak monteert u het frame op de bodem, zijkant of aan de deur van uw keukenkastje. Het merk Hailo staat bekend om goede inbouw prullenbakken voor in de keuken. Kies voor een inbouw prullenbak met een stevig frame waardoor de afvalemmers gemakkelijk in- en uitschuiven.

Bekijk: inbouw afvalbakken


Duo of trio afvalbak

Zoekt u een dubbele afvalbak met meerdere compartimenten voor gescheiden afval? Dan is een vrijstaande duo afvalbak of trio afvalbak wat u zoekt. Dit soort gescheiden afvalbakken zijn ideaal in uw keuken om al uw afval te scheiden. Tegenwoordig mag een afvalbak echt gezien worden in de keuken. Zie uw afvalbak daarom als een accessoire of eyecatcher. Wij adviseren een pedaalemmer met twee of drie vakken te plaatsen. Dit werkt het meest hygiënisch, omdat u de gescheiden afvalbak niet met uw handen hoeft aan te raken. En dat is wel zo prettig in de keuken.

dubbele-prullenbak-afvalbak-drie-vakken-in-de-keukenMerken als Wesco, Brabantia en Simplehuman bieden ruime keus aan design prullenbakken aan die niet zullen misstaan in uw keuken. De dubbele en trio afvalbakken zijn in verschillende formaten, kleuren en materialen beschikbaar. Om vieze luchtjes tegen te gaan kunt u het beste kiezen voor een metalen prullenbak voor gescheiden afval, aangezien een plastic afvalbak eerder luchtjes zal absorberen.

Bekijk: duo afvalbakken of bekijk trio afvalbakken


Prullenbak met 1 vak

Zoekt u een prullenbak om één afvalstroom mee te scheiden? Dan is een prullenbak met één vak geschikt. Hiermee houdt u bijvoorbeeld restafval, plastic, papier of glas gescheiden.

prullenbak-een-vak-voor-in-de-keukenU kunt ook voor elke afvalstroom een losse afvalbak aanschaffen met een vak. Zo plaatst u bijvoorbeeld een grote bak voor uw plastic en gft-afval en een wat kleinere voor uw restafval. Een afvalbak met één compartiment kunt u bijvoorbeeld ook combineren als u een inbouw afvalbak heeft in uw keukenkastje voor uw gescheiden gft-afval en plastic afval. De vrijstaande prullenbak kunt u dan gebruiken voor het verzamelen van uw overige restafval.

Bekijk: prullenbakken met 1 vak


Klein prullenbakje

Een klein prullenbakje op het aanrecht is erg handig. Als u aan het koken bent heeft u namelijk constant afval in uw handen. Denk aan snijresten van groenten, schillen van uien of schalen van eieren.

kleine-prullenbakjes-op-aanrecht-tafel-keukenTijdens het koken wilt u dit afval snel weg kunnen gooien. Een klein afvalbakje op het aanrecht biedt dan uitkomst. Daarbij is het ook een stuk hygiënischer.

Bekijk: kleine tafel prullenbakjes

Laat u inspireren

Wat voor afvalbak past bij het interieur van uw huis en het design van uw keuken? Er zijn een aantal punten waarmee u rekening kunt houden:

  1. Vierkante / rechthoekige of ronde prullenbak
  2. Formaat en inhoud van de afvalbak
  3. Soort bediening: pedaal, touch of sensor
  4. Materiaal en kleur
rvs-afvalbak-in-keuken
rode-afvalbak-in-keuken
metalen-afvalbak-in-keuken
grijze-afvalbak-in-keuken
blauwe-grijze-afvalbak-in-keuken
blauwe-afvalbak-in-keuken

Vierkant / rechthoekig of rond

Een vierkante of rechthoekige prullenbak is het meest praktisch. U plaatst deze makkelijker in een hoek of tegen de muur. Let op het scharniertype van de klep zodat deze open kan als u de bak tegen een muur wil plaatsen. Er zijn ook halfronde afvalbakken te koop, deze afvalbakken hebben een vlakke achterzijde.

rond-of-vierkante-afvalbak-voor-in-de-keuken

In een rechthoekige afvalbak past in verhouding meer afval dan in een ronde afvalbak. Zeker als u een duo afvalbak aanschaft is ons advies om een rechthoekige afvalbak te kiezen.

Formaat en inhoud van de afvalbak

Een lage brede of een hoge slanke afvalbak? Het hangt af van uw smaak, de hoeveelheid afval en de ruimte in uw keuken welk formaat afvalbak bij u past. Let bij de aanschaf van een afvalbak met meerdere compartimenten op hoe groot elk vak is en hoeveel liter afval er in de bak past.

Bekijk verschillende formaten afvalbakken:

Soort bediening: pedaal, touch of sensor

Een pedaalemmer en sensor afvalbak zijn het meest hygiënisch in gebruik. U raakt de afvalbak namelijk niet aan met u handen. Bij een pedaalemmer doet u dat uiteraard met uw voeten. Let hierbij op dat het pedaal degelijk gemaakt is en niet gauw kan afbreken. Bij een sensor prullenbak beweegt u uw hand over een sensor waardoor de klep automatisch opent. Het nadeel is dat u zo nu en dan batterijen moet vervangen en dat het mechanisme defect kan raken.

pedaalemmer-touch-klep-sensor-bediening

Een afvalbak met standaard klep bedient u met uw handen of vingers. Dit worden touch prullenbakken genoemd. Het is hierbij handig als de klep bij het openen automatisch opengaat en open blijft staan, zodat u niet constant de klep omhoog hoeft te houden. Daarbij is ons advies om voor een fingerprint proof coating te kiezen, hierdoor zijn vette vingers niet of minder goed zichtbaar op uw prullenbak.

Materiaal en kleur

Prullenbakken worden gemaakt van metaal en / of kunststof. Het voordeel van een kunststof afvalbak is dat deze meestal voordeliger geprijsd zijn. Het nadeel van een plastic afvalbak is dat deze wat minder degelijk aanvoelt.

kunststof-of-metalen-kleine-afvalbak

Metalen afvalbakken zijn in regel wat duurder dan plastic afvalbakken. Het voordeel is dat de bak wat zwaarder is en minder snel zal verschuiven. Daarbij is metaal een stuk duurzamer dan kunststof. Een nadeel is wel dat de bak gevoelig is voor deuken. Zeker bij een metalen pedaalemmer is de kans op een deuk relatief groot, aangezien de bak met de voet wordt bediend.

Natuurlijk kunt u ook een kleur kiezen die past bij het design van uw keuken. Bekijk bijvoorbeeld witte, zwarte of prullenbakken met een crème kleur.

Waar koopt u een prullenbak voor in de keuken?

keuken-prullenbak-kopen

Een goedkope prullenbak kunt u ook kopen bij de Action. Maar de Action heeft niet altijd afvalbakken op voorraad. Bekijk de website van de Action voor de actuele voorraad prullenbakken.


Meer afvalbakken

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Bekijk dan ons advies voor prullenbak voor afvalscheiding.

Bekijk afvalbakken

 

Door Afvalcontainer.nl/ 27 maart 2017 Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *